Se întâmplă cu salariul minim din România, de la 1 ianuarie: care este suma finală, până la cât se majorează

de: Alexandru Puiu
03 10. 2022

În ultima perioadă, partidele de guvernământ au intrat într-o campanie electorală agresivă pe două fronturi, majorarea pensiilor și majorarea salariului minim pe economie. Procentele nu sunt foarte clare pentru niciuna, dar există niște indicii vizavi de la ce să ne așteptăm.

De la 1 ianuarie, majoritatea românilor cu probleme financiare ar trebui să primească o mână de ajutor. Indiferent dacă vorbim de pensionari sau cei aproximativ 1,5 milioane de români care trebuie să trăiască din salariul minim pe economie, majorările sunt inevitabile. În timp ce pe partea de pensii se discută de o creștere de 11%, salariul minim pe economie ar trebui să sară până la 3000 de lei brut. Aceste cifre urmează ca în perioada următoare să fie incluse în proiecția bugetară pe 2023.

Ce se întâmplă cu salariul minim în România

Până pe 20 octombrie, conform afirmațiilor premierului, Ministerul Finanțelor ar trebui să prezinte proiectul de buget pentru anul viitor. Urmează, în noiembrie, dezbaterea documentului în Parlament. Cel mai important aspect este însă altul. Practic, după 20 octombrie, ar trebui să vedem negru pe alb majorările pe care le pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili.

Un consens legat de majorarea pensiilor și salariilor a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al PNL în urmă cu câteva zile, dar un mesaj similar a venit și de la liderul PSD. Doar procentele vehiculate au variat, mai ales pe partea de pensii.

În ceea ce privește salariul minim pe economie, acesta are mari șanse să crească până la 3000 de lei, o variantă propusă inițial de PSD și una care, deși a fost discutată în coaliție, deputatul Ionuț Stroe (PNL) a atras atenția asupra motivului pentru care aceste manifestări populiste în presă, fără o discuție în prealabil, sunt distructive. El a spus că duc la o dificultate și un disconfort între PNL, PSD și UDMR, partidele din coaliția de guvernare.

”Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creșterea pensiilor, este de 3.000 de lei și cu cei 200 de lei scăzuți din taxare, adică sub 2.800 taxați și 200, nu. Este clar un impact pozitiv, și asupra angajaților și chiar asupra angajatorilor, pentru că (…) se plâng de lipsa forței de muncă. Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a insistat ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD).